«Pa d’aquí, forn i tradició» una marca molt nostra
La marca col·lectiva «Pa d’aquí, forn i tradició» identifica els establiments que elaboren pa tradicional, aquells que realment són forns amb obrador, de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera, i que ofereixen les varietats de pa de pagès (blanc o moreno), pa de xeixa, llonguet, panet d’oli, magraneta, viena, galeta d’oli, coc de Ciutadella o galetes fortes d’Eivissa.
El pa d’aquí, de les Illes Balears, té una història mil·lenària i una tradició singular que ens identifica com a terra d’hàbits alimentaris, on el pa és l’eix de la menja més popular: el pa amb oli, el pa amb sobrassada, les galetes d’oli, el pancuit, les sopes, i molts altres.
Un dels objectius principals de la marca és posar en valor aquests pans, els seus atributs, la seva versatilitat, els seus beneficis i incentivar-ne el consum responsable en un mercat globalitzat. La industrialització del «pa» precuinat i congelat i la seva comercialització des d’establiments no especialitzats provoca una pèrdua del protagonisme del pa de forn tradicional i del vincle social del forner o fornera amb el consumidor. Altres objectius que justifiquen la creació de la marca «Pa d’aquí» i les actuacions de l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears (ADR Balears) juntament amb l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, són preservar el patrimoni gastronòmic vinculat a les nostres costums, celebracions i festivitats, dignificar l’ofici de forner a l’àmbit gastronòmic i també al social, incentivar la formació professional de forneria i pastisseria i el relleu generacional, i donar a conèixer els valors del pa artesà, del dia, natural i fet aquí. Això i més, és necessari per al futur d’aquest subsector que forma part de la nostra economia.
He tengut el plaer de ser fins fa uns mesos el gerent de l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, una feina a la qual m’he dedicat en cos i anima prop de quaranta anys, fins la meva jubilació. Ha estat un treball gratificant pel que representa per a mi posar en valor el món de la forneria, i també a vegades dur, no us mentiré, sobretot quan veus que els forns de tota la vida tanquen per manca de relleu generacional.
Des del principi, aquest món de la forneria que encara desconeixia em va suposar un repte, però he acabat apreciant i estimant aquesta activitat. Durant tots aquest anys he conegut persones molt implicades amb la feina ben feta. També me’n duc grans amics que ho seran per sempre i amb el quals he viscut un bon plegat d’anècdotes. Per acabar, vull reconèixer també a tots aquests forners i forneres que amb la seva dedicació diària ens fan arribar el pa calent a casa, la rebosteria tradicional que podem trobar al llarg de tot l’any, a més dels productes típics que s’elaboren per a les ocasions especials i les festivitats que fan que no ens oblidem de les nostres tradicions.
Només em resta donar les gràcies a tots els que m’heu ajudat a fer possible l’Associació de Forners i Pastissers durant tot aquest temps.
Pep Magraner ha gestionat durant 39 anys l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears