Xerrades per a joves forners: entre tradició i modernitat

Un dels objectius de Pa d’aquí, a més de posar en valor el pa tradicional, és visibilitzar el món de la forneria. Per això, des d’ADR Balears s’organitzen xerrades motivacionals dirigides a l’alumnat que cursa algun grau de Formació Professional i Universitària relacionades amb el sector per tal d’animar-los i fomentar vocacions entre els més joves.

A les xerrades, els professionals també ensenyen noves tècniques als alumnes per conscienciar-los que els forners no pertanyen a un món ancorat al passat, sinó que es transforma per enfocar-se cap al futur. A més, s’ha de tenir en compte que un propòsit del programa és donar continuïtat als possibles tancaments de forns ja que la falta de relleu generacional és un dels principals problemes en que es troben avui dia els forners.

Els centres que ofereixen formacions de forneria, pastisseria i cuina que han participat de moment en aquestes xerrades de joves forners són IES Alcúdia amb el forner Biel Vidal de Ca na Juanaineta d’Alaró, i IES Calvià amb José Luis Jaume del Forn Can Paco de Sa Pobla. Gustavo Alem d’UCO Bakery de Palma ha impartit les xerrades a l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller i a l’IES Josep Sureda i Blanes. A Menorca, Sebastià Bagur del Forn Es Blat – Inpan de Ciutadella ha parlat amb l’alumnat de l’IES Maria Àngels Cardona.

L’experiència i coneixement d’aquests professionals serveix als alumnes perquè coneguin la seva història personal i es vegin reflectits en el seu cas d’èxit professional, a més de donar-los a conèixer que la forneria és una sortida laboral atractiva i de futur.